Soru 1 Babam, annem ve amcamlar bizi evde bırakıp gezmeye gittiler. Biz ise dört kardeş, evde istediğimiz gibi oynayabileceğimiz için çok sevindik. Saklambaç, körebe, ve birdirbir oynadık. Minderlerin, yastıkların üstünde hoplamak hoşumuza gidiyordu. En çok da Güven’i ebe yapıyorduk. Hepimiz çok yorulmuştuk. Mutfağa geçip ne varsa yedik. Leyla kestane pişirdi ve hepimize paylaştırdı. Enver, bir […]
Soru 1
Babam, annem ve amcamlar bizi evde bırakıp gezmeye gittiler. Biz ise dört kardeş, evde istediğimiz gibi oynayabileceğimiz için çok sevindik. Saklambaç, körebe, ve birdirbir oynadık. Minderlerin, yastıkların üstünde hoplamak hoşumuza gidiyordu. En çok da Güven’i ebe yapıyorduk. Hepimiz çok yorulmuştuk. Mutfağa geçip ne varsa yedik. Leyla kestane pişirdi ve hepimize paylaştırdı. Enver, bir kestanesi çürük olduğu için onun yerine sağlamını istemişti. Bu yüzden Güven’le kavgaya tutuştular. Onları ayırıp Enver’e kestanemin birini verdim.
Bu parçada aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisine yer verilmemiştir?
A) Olay
B) Yer
C) Zaman
D) Şahıs
Soru 2
A) Çocuklara yönelik olması
B) Resimli olması
C) Yabancı yazarlar tarafından yazılması
D) Okurlar tarafından çok beğenilmesi
Soru 3
Aşağıdakilerin hangisinde anlatım 3. kişi ağzından yapılmıştır?
A) O gün akşama kadar canım sıkıldı, bir tek kelime etmeden dışarı çıktım. Yapılacak çok iş vardı ama bende güç kalmamıştı.
B) Ağzını musluğa dayayarak kana kana su içti; akan suda kollarını, yüzünü yıkadı. Biraz kendine gelmiş- ti. Artık okulun yolunu tutabilirdi.
C) Önümde nasıl geçireceğimi bilmediğim bir gece ve ertesi günün beni şimdiden korkutan uzunluğu vardı. Böyle zamanlarda kendimi çok çaresiz hissediyordum.
D) İlkokul beşinci sınıftayken odalarının kapıları bahçeye açılan bir evde oturuyorduk. Odamızın kapısını açınca kar ve buzla karşılaşırdık. Saçaklardan öyle uzun buzlar sarkardı ki…
Soru 4
Bindiğimiz gemi beyaz bir martı gibi… Yolcular, kamaralar, koridorlar, salonlar, aynalar, çalışan kadınlar, kısacası herkes yüzümüze gülüyor. Yolcular da bindikleri gemi kadar mutlu. Bu ortamda yolculuk yapmak neşelendiriyor bizi. Günün yorgunluğunu atıyoruz böylece.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Benzetmeye başvurulmuştur
B) Örneklemeden yararlanılmıştır.
C) Karşılaştırma yapılmıştır.
D) Kişileştirmeden yararlanılmıştır.
Soru 5
O akşam işimden erken çıkabilmiştim. Şöyle Beyoğlu’na kadar bir uzanayım, dedim. Saatlerdir pis hava ile dolmuş ciğerlerimin temiz havaya kavuşması için Haliç’i ve Boğaziçi’ni selamlayarak köprüden geçtim.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Anlatım 1. kişi ağzından yapılmıştır.
B) Benzetmeden yararlanılmıştır.
C) İkilemelere başvurulmuştur
D) Deyimlere yer verilmiştir.
Soru 6
Hemen bütün Anadolu illerinde gördüğümüz bit pazarlarının bir benzeri, beni Üsküp’te dost duygularla karşıladı. Bu pazarın küçücük dükkânlarından taşlı sokaklarına bizim türkülerimiz yayılıyor. Bir Sivas türküsü, bir Gaziantep halay havası; sıcak bir selam gibi. Giyimden kuruyemişe, baharattan meyveye pek çok ürünün satıldığı dükkânlar, bütün canlılığıyla Anadolu’yu sergiliyor âdeta.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Benzetmeden yararlanılmıştır
B) Kişileştirmeye başvurulmuştur
C) 1. kişili anlatım söz konusudur
D) Tanık göstermeden yararlanılmıştır.
Soru 7
Kral,
− Bir örtü istiyorum, dedi gökyüzüne. Hem de hemen! Çok güzel bir örtü olsun! Derken kar yağmaya başladı. Kar iri iri, bembeyaz taneler hâlinde yağdı.
− İşte örtün, dedi gökyüzü ve toprağın üzerine ışıl ışıl bir parıltı verdi.
− Teşekkürler, dedi Kral şaşkınlıkla.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Konuşturma sanatı kullanılmıştır
B) İkilemelerden yararlanılmıştır.
C) Tanımlamaya başvurulmuştur.
D) Anlatım 3. kişi ağzından yapılmıştır.
Soru 8
İki arkadaş arabadan inip caddede dolaşmaya başladı. Naciye’nin karnı çok acıkmıştı. Âdeta midesinde bir sızı duymaya başladı. Gözlerinin önünde siyah siyah lekeler uçuşuyordu. Güneş ufukta kayboluyor; gök, pembe ve kırmızı bulutlarla doluyordu. Tatlı bir kızıllık kaplamıştı her yanı. Caddedeki kalabalığın içinde bazı bisikletli çocuklar da vardı.
Bu parçada anlatılanlar aşağıdaki zaman dilimlerinin hangisinde gerçekleşmiştir?
A) Sabah
B) Öğle
C) Akşamüstü
D) Gece yarısı
Soru 9
Burdur Gölü, pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Dikkuyruk, kaşıkgaga, yeşilbaş, bahri, saka, florya, kızılgerdan, tepeli toygar bu kuş türlerinden bazıları. Dünyadaki sıcaklık artışı bu hızla devam ederse belli bir süre sonra gölün suları çekilecek. Gölün kuruması hâlinde de kuşların bazıları kendilerine başka bir yaşam alanı arayacak, bazıları da yaşadığı yeri terk edemeden göl sularıyla birlikte toprağa karışacak.
Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur?
A) Benzetme
B) Örnekleme
C) Tanımlama
D) Tanık gösterme
Soru 10
Her akşam işten çıkınca vapura binerdim. Vapurdan inen insanları izlemeyi çok severdim. Özellikle benim dikkatimi çekenleri… Bazen benim ilgimi çeken, beni şaşırtan, meraklandıran hiç kimse inmezdi vapurdan. Aslında böyle günler, moralimin bozuk olduğu günlerdi. O gün de öyle bir gündü. Bu yüzden de vapurdan inen insanlara göz ucuyla bakıyordum. Hiçbiri bana ilginç gelmemişti. Hepsi asık suratlı, yorgun insanlardı.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bilgilendirici bir metindir
B) Birinci kişi ağzından anlatılmıştır.
C) Deyimlere yer verilmiştir.
D) Görme duyusundan yararlanılmıştır.
Soru 11
Dışarıdan çok ihtişamlı görünen köşke yavaşça girdi. Burası sıcak sayılırdı. Geniş, taş merdivenlerden çıktı. Antrenin, salonun lambaları yakılmıştı. Ömründe görmediği bu ihtişama, bu süslere hayretle baktı. Özellikle salondaki eşyalar onu büyülemişti: halılar, duvardaki resimler, vazolar, ağır perdeler, ortadaki masa… Hepsine ayrı ayrı bakıyordu. Yemek odası da çok süslüydü. Yemek vakti yaklaştığı için et ve börek kokuları da duyuluyordu. Kim bilir ne yemekler yenecekti bu yemek odasında?
Bu parçada aşağıdaki duyulardan hangisiyle ilgili bir ayrıntıya yer verilmemiştir?
A) Tatma
B) Dokunma
C) Görme
D) Koklama