4.Sınıf Okuma Anlama Test

23 Ekim 2022 0 Yazar: testimiz.com.tr

4.Sınıf Okuma Anlama Test

Test Çöz

 

     Yıldırım Beyazıt köyleri dolaşıyordu. Bir gün, köyün birinde çok yaşlı bir köylüye rastladı. Bu köylü bahçesinde küçük küçük fidanları dikiyordu. Yıldırım yaşlı köylüyle şakalaşmak istedi: – Baba,dedi. Bu fidanlar ne zaman büyüyüp de yemiş verecek? Bu yemişlerden yemek sana nasip olacak mı? Köylü: – Hiç sanmıyorum, dedi. – Öyle ise niye kendini yorup duruyorsun? – Biz atalarımızın diktiği yemişleri yemiyor muyuz? Oğullarımız, torunlarımız da bizim diktiklerimizin yemişini yesinler. Bu cevap Yıldırım Beyazit’ın çok hoşuna gitmişti. – Aferin ! dedi. O zamanlar padişah kime ” aferin” derse hemen bir altın verilmesi gelenekti. Padişahın yanındaki-lerden biri hemen köylüye bir altın verdi. Köylü: – Bak sultanım! Dedi. Gördün mü? Bizim fidanlar şimdiden meyve verdi. Bu cevap Yıldırım Beyazıt’ın daha çok hoşuna gitti. Köylünün sırtını sıvazladı. – Aferin baba, aferin! Dedi. Köylü bu söz üzerine bir altın daha aldı. Tanrısına dua etti.

Aşağıdaki üç soruyu yukarıdaki metne göre yanıtlayınız.

Köylü fidanları niçin dikiyordu?

Köylü bahçesinde ne yapıyordu?
Bu yazıda anlatılmak istenen nedir?
        İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler yer küre üzerinde doğanın dengesini bozmayacak oranda doğmak, gelişmek ve yaşamak zorundadır. Endüstri atıkları, nükleer denemeler gibi çeşitli olaylar yüzünden doğanın dengesini bozmaktadır. Öyle ise biz dünyalılar millet farkı gözetmeksizin doğaya önem vermeli ve bu eşsiz umursamazlığımızdan vazgeçmeliyiz.

Aşağıdaki üç soruyu yukarıda ki parçaya göre cevaplayınız. Doğanın dengesinin bozulması sonucu aşağıdakilerden hangisi olur?

Aşağıdakilerin hangisi endüstride ileri olmanın getirdiği zarardır?
Yukarıdaki yazıda anlatılan nedir?      
  ÜÇ ARKADAŞ

        Biz üç arkadaşız.Ben, Ali, Hasan bir de Mustafa. Ben tornacıda çalışırım. Ustam zaman zaman arabaları da onarır. Hasan kahvecinin yanında çalışır. Ona buna çay, kahve taşır. En zor iş Mustafa’nın. Çünkü sabahtan akşama kadar ayakta çalışır. Durmadan demir döver.

Aşağıdaki üç soruyu yukarıdaki metne göre cevaplayın .

Ali ne iş yapıyor?

Arabaları onaran kimdir?
En zor işte kim çalışıyor?
  EĞİK AĞAÇAR

        Yağmur dindikten sonra, şuraya buraya ışıklar serpildi, gökyüzünden. Aydınlık gölgelerin içine martı kanatları gibi parça parça düştü. Pencereyi açtım. Birden sarıya bulandı bulutlar. Caddeye çıkıp, rasgele yürümeye başladım. Yorulunca pis bir sokağa daldım. Önüme kediler çıktı bir sürü. Üstüme saldırmaya kalktı bir tanesi. Taş attım yol, yol verdi.

Aşağıdaki dört soruyu yukarıdaki parçaya göre cevaplayın.

Yazar ne zaman caddeye çıktı?

Yazara göre sokak ne haldeydi?
Parçada hangi hayvanlardan bahsediliyor?
Yazar bulutların hangi renge boyandığını söylüyor?
            MİLLET MALI

            Soğuk, karlı bir hava…Her yer bembeyaz…Bu beyazlığı,Önümüzde giden karartılar bozu-yor.Bunlar ,kağnılarıyla ordumuza cephane taşıyan köylü kadınlardı. Biraz sonra onlara yetişip selamlaştık. Biz,kalın paltolarımız altında titrerken ,çok yaşlı bir nine,yorganını kağnının üstüne örtmüş ,çıplak ayaklarıyla karları çiğniyordu.Sırtındaki peştamalın içindede ,kendisi gibi çıplak bir yavru vardı.Onları görünce içim sızladı. -Nineciğim ,dedim üşümez misin sen ? Bak torununda neredeyse donacak .Arabaya serdiğin yorganı onun üstüne örtsene ! Nine kağnıya doğru koştu: -Kar serpiliyor, oğlum dedi.Bunun altındaki millet malıdır.Nem kapmasın. Sonra yorganın uçlarını çeke çeke top ,mermilerini iyice örttü. Torunundan,oğlundan,kendinden daha çok ordumuzun cephanesini düşünüyordu. İşte Türk Milleti,Kurtuluş Savaşı’nı Böyle fedakarlıklarla kazandı.

Yazar,yolda aşağıdakilerden hangileriyle karşılaşıyor?

Nine,aşağıdaki sebeplerin hangisinden dolayı yorganı,torununun değil,cephanenin üstüne örtüyor?
Köylü kadının ” millet malı” dediği şey aşağıdakilerden hangisidir?
Bu yazıda anlatılan olay,aşağıdaki savaşların hangisinde geçmiştir?
Bu yazıda anlatılmak istenen nedir?
1.depolar 2.bazı bitkiler 3.besin 4.köklerinde Yukarıda numaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerin hangisine uygun düşer?
Tutam(1), bayırdan(2), deveyi(3), bir(4), uçuran(5), ottur(6) Yukarıdaki sözcüklerden anlamlı bir cümle oluşturmak için hangi sıralama yapılmalıdır?